rok 2013


Nemšová - 16. a 17. decembra 2013

ZŠ sv. Michala pripravila v adventnom čase už IV. ročník podujatia "Vianočné tradície".
V kultúrnom programe vystúpili žiaci základne školy a veľmi milo prekvapili najmä deti materskej školy. K príjemnej atmosfére prispeli prezentovaním čipiek aj členky nášho klubu.

Album fotiek





Martin - 7. decembra 2013

Čipkárky z občianskeho združenia Pôvabnica Turca predstavili v sobotu knihu "Tajomstvá liptovskej čipky". Z nášho klubu sa zúčastnili Mária Fialová a Alžbeta Mrázová. Bolo to super. Kniha je krásna, podrobná. Prajeme jej úspešnú cestu do sveta.

Album fotiek



Valašské Meziříčí - 15. a 16. novembra 2013

Ani v tomto roku sme nechýbali na "valašskom krajkářskom a řemeslnom trhu". Bolo to už po 11-ty krát, čo sa SOU stavebné zaplnilo do posledného miesta remeselníkmi, ktorí prišli prezentovať svoje výrobky. Teší nás, že návštevníci naše čipky obdivovali a pochválili aj ich inštaláciu. Zo Slovenska prišli aj čipkárky Katarína Búranová zo Žiliny

a Terézia Vítková z Bratislavy.

Album fotiek



"Dotyky krásy" 12. - 21. októbra

V kine Panorex v našom meste sme pripravili v poradí už 4. ročník výstavy. Ako hostia sa predstavili členky Klubu pletenej cipky z Brezovej pod Bradlom. Ich jedinečná biela jemná čipka zaujala azda každého návštevníka.

Album fotiek



Bobowa v Poľsku 3. - 6. októbra 2013

Aj v tomto roku sme sa zúčastnili Miedzynarodoweho festiwalu koronki klockowej. Opäť príjemná atmosféra medzi zahraničnými čipkárkami, ktoré prišli z Anglicka, Čiech, Estónska, Francúzska, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Ruska a Španielska. Samozrejme nechýbali ani domáce "koronczarki" z Bobowej a Krakowa. Zo Slovenska tam boli aj čipkárky zo Soľnobanského čipkárskeho cechu.

Album fotiek



Výšivkársky kurz Gatra - Dubnica nad Váhom

Na výstave v Dubnickom kaštieli sa môžete presvedčiť, že čipkárky nielen paličkujú,
ale aj vyšívajú. V mesiacoch apríl, máj a jún sa zúčastňovali na kurze dubnickej gatry, vyšívanej na rukávcoch. Od iných gatier sa odlišuje farebnosťou. Základným motívom je hviezda, nazývaná ruža. Touto technikou boli vyšívané tzv. "vírjezové" rukávce len v Dubnici nad Váhom, Lieskovci, vo Veľkom a Malom Kolačíne.

Album fotiek



Čipkované Slovensko - 31.8. a 1.9.2013

Ústredie ľudovej umeleckej výroby v Bratislave organizovalo aj tento rok "Dni majstrov ÚĽUV". Pretože Primaciálne námestie bolo vyhradené pre kováčov, čipkárky dostali priestor na Radničnom nádvorí. ÚĽUV pozvalo kluby zo Západného Slovenska - všetky bratislavské,
z Trnavy, Krakovian, Brezovej pod Bradlom a Novej Dubnice. Návštevníci, ktorých bolo naozaj veľa, mali čo obdivovať.

Album fotiek



Tradičné umelecké remeslá - 24. a 25. augusta

Na stretnutí ľudových remeselníkov v Žiline nechýbali ani členky nášho klubu. Počasie bolo príjemné, ale viac návštevníkov na Mariánskom námestí by privítal každý výrobca. Z čipkárok sa zúčastnili aj pani Búranová a Janíková z Klubu Grácia zo Žiliny a pani Podmanická z Prievidze.

Album fotiek



Pribylina - 4. augusta 2013

"Čipkárskej nedele" v Pribyline sa zúčastnili aj členky nášho klubu pani Alžbeta Mrázová
s vnučkou Teréziou. V kultúrnom programe vystúpila folklórna skupina Sliačanka z Liptovských Sliačov.

Album fotiek



Medzinárodný festival paličkovanej čipky Prešov
20. - 22. júna 2013

Podujatia, ktoré sa konalo v NKP Solivar sa zúčastnili aj členky nášho klubu. Zo Slovenska sa ďalej prezentovali čipkárky z Bratislavy, Košíc, Krakovian, Lackova a Modry. Zahraniční hostia prišli z Bulharska, Českej republiky, Francúzska, Poľska, Ruska a čipkár z Maďarska. Členky Soľnobanského čipkárskeho cechu pripravili pre účastníkov festivalu hodnotné sprievodné výstavy. V PKO bola výstava bobowskej čipky z Poľska, v krajskom múzeu vystavovala Darina Lichnerová a päť členiek cechu. Návštevníci festivalu mohli vidieť aj súťažné zvončeky a vo svojej záhrade vystavovala Jana Frajkorová modernú priestorovú čipku z drôtu pod názvom"Kapurková".

Album fotiek



VI. medzinárodné bienále čipky Sebourg - 8. a 9. júna 2013

Pani Alžbeta Mrázová s vnučkou Terkou boli pozvané na festival do Francúzska, aby ako čestní hostia prezentovali slovenskú čipku. Mali na to naozaj veľkú výstavnú plochu. A naviac tam ešte viedli kurz tradičnej slovenskej čipky. Súčasťou expozície bola súťažná výstava na tému lampy
a samozrejme tradičná francúzska čipka. Módna prehliadka sa na naše pomery netradične odohrávala v kostole.

Album fotiek



Trenčianske Teplice "Krása čipky" 1. - 10. júna 2013

Ukončili sme 16. ročník našej tradičnej výstavy. Aj napriek nepriaznivému počasiu počas prvých dní si na návštevnosť nemôžeme sťažovať. Teší nás, že prišli čipkárky z viacerých klubov na Slovensku, ba aj z Českej republiky /Opočno pod Orlickými horami, Hlučín, Uherský Brod, Vsetín/. Naše čipky obdivovali nielen návštevníci z celého Slovenska, ale aj z Nemecka, Fínska, Anglicka i z ďalekej Kalifornie a New Yorku.

Album fotiek



4. Medzinárodný festival čipky - Pag /Chorvátsko/

V dňoch 13. až 16. mája sa Anna Waldeckerová a Helena Drestová zúčastnili festivalu čipiek
v Pagu. Stretli sa s čipkárkami z Česka, Poľska, Rakúska, Slovinska a z Chorvátska /Lepoglava, Ozalj, Pag, Sikirevci a Split/. Obdivovali čipku paličkovanú, šitú, pletenú na krosienkach/ trška čipka/, ale aj na drevených doštičkách /sikirevački motivi/. V samotnom Pagu sa venujú náročnej šitej čipke. Je zhotovená z bielej nite, väčšinou je okrúhla alebo tvorí hviezdice. Menej sa stretávame s inými tvarmi, napr. kotva, kríž. Čipka zdobí aj ich kroje. Každý večer bol kultúrny program, v ktorom sa predstavili miestne hudobné a spevácke skupiny. Spoznali mnoho milých ľudí a našli nových priateľov.

Album fotiek



Saleziáni Dona Bosca - 3. mája

Od 1. do 4. mája sa na Miletičovej ulici v Bratislave uskutočnilo európske školenie mladých lídrov. Na záverečné posedenie sme boli pozvané paličkovať. Svoje zručnosti predviedol aj rezbár od Trnavy. Podujatie vyplnil zaujímavý kultúrny program.

Album fotiek



Drahovce - 30. apríla

Pri príležitosti stavania mája bola v Spoločenskom dome v Drahovciach výstava krojov a my sme boli pozvané, aby sme predviedli paličkovanie, pretože na ich kroji je paličkovaná čipka. Členovia ich občianskeho združenia Naše rodné Slovensko si zaslúžia obdiv, lebo zachraňujú ľudové skvosty.

Album fotiek



Španielsko - Camariňas 27.-31.3.2013

Počas veľkonočných sviatkov sa Alžbeta Mrázová a Terezka Mrázová zúčastnili na najstaršom festivale paličkovanej čipky v Európe "XXIII MOSTRA do Encaixe de Camariňas" na brehu Atlantického oceána. Pozrite ako reprezentovali našu vlasť. Ďalej sa zúčastnili krajiny Anglicko, Bulharsko, Čechy, Estónsko, Maďarsko, Poľsko, Portugalsko, Rusko, Švajčiarsko, Švédsko a Taliansko. Zo Španielska z Barcelony čipkárky Arenys de Mar,
La Coruá a domáci.

Album fotiek



Kultúrna beseda - 21. marca

V rámci projektu Comenius Regio partnerstvá - „Together better-peer learning REGIO Miedzna /Poľsko/ & Nová Dubnica”, zorganizovalo mesto aktivitu „Ukážky ľudových remesiel“, ktorej sme sa s radosťou zúčastnili. Predvádzali sme paličkovanú čipku. Najskôr prišli školáci zo súkromnej základnej školy a niektorí boli veru veľmi šikovní. Potom prichádzali škôlkári, ktorí obdivovali hlavne pomôcky na paličkovanie. Zase ďalšia vydarená akcia.

Album fotiek



Tradície a zvyky v našom regióne - súkromná základná škola

V stredu 20. marca nás žiaci 4. triedy "hopkáči" pozvali na besedu o tradíciách a zvykoch. Odpovedali sme im na zvedavé otázky, ktoré mali starostlivo pripravené.
Z nášho rozprávania ich najviac zaujali detské hry, kroje a ochutnávka tradičného jedla "Kokavové halušky", ktoré sa podávali najčastejšie na raňajky. Pobavili sa na zbojstvách, na ktoré si s láskou spomíname dodnes. Deti boli veľmi milé a pozorné.

Album fotiek



Veľkonočný veľtrh - Nová Dubnica

V nedeľu 17. marca bolo v kine Panorex veselo. Jeho priestory zaplnili rôzni remeselníci, školy, CVČ s výrobkami k Veľkej noci. Návštevníci si mohli veľkonočné ozdoby zakúpiť
a vyskúšať aj ich výrobu. Bolo to krásne popoludnie.

Album fotiek





Český Těšín - 6. 3. 2013

Zorganizovali sme pekný výlet za čipkou. Naše priateľky z Moravy Marie Kseničová
a Danuše Tuhovčáková vystavovali v múzeu. Krásu obrusov so slovenskou špaňodolinskou čipkou umocnila umelecká keramika.

Album fotiek





Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici - 1. marca

Určite mi dáte za pravdu všetci, čo ste videli diela pani Soni Bezúchovej, že ide o jedinečnú krásu. Vytvára moderné paličkované obrazy, ktoré vychádzajú z tradičných slovenských vzorov. Autorka ponúka dnešnému modernému svetu uplatnenie tradičného remesla. Jemnosť a vyváženosť prác vyniká aj v modernom interiéri. Ďakujeme za skvelý zážitok.

Album fotiek





Praha - 9. februára 2013

Pri príležitosti vydania CD "Krajky a krajkářství lidu slovanského v Čechách, na Moravě, ve Slezku a Uh.Slovensku" poriadal Vzdelávací spolek uměleckých řemesel v Prahe seminár. Zúčastnila sa ho aj bývalá vedúca nášho klubu pani Alžbeta Mrázová. V prvej časti pani Iva Prošková pútavo rozprávala o uvedenej publikácii. Potom nasledovala prednáška pani Zdeny Kindlovej o vývoji čipky.

Album fotiek



Klubové stretnutie - 14. januára

Spolu s centrom voľného času sme sa presťahovali do nových priestorov vynovenej bývalej
1. ZŠ, kde sa teraz nachádza ZUŠ. Veríme, že aj v nových priestoroch sa nám bude v našej práci dariť.

Album fotiek





Novoročné stretnutie - 11. januára

Stalo sa už tradíciou, že na začiatku roka sa členky nášho klubu stretávajú na posedení a v príjemnej atmosfére si vymieňajú skúsenosti. Tento rok to bolo v kultúrnej besede a rozhovory nemali konca. Pozvanie prijali aj primátor mesta Ing. Peter Marušinec, jeho zástupca Ing. Marián Medera a vedúca oddelenia kultúry a športu Mgr. Martina Kacinová.

Album fotiek