Aktuality

Čipkárky z Krakovian prekvapili. Hneď na začiatku roka pripravili výstavu "Krása ručných prác v odevnom dizajne"v múzeu Za krakovskú bránu.



Predvianočné podujatia v Novej Dubnici

13. decembra - vianočné tvorivé dielne vo vestibule kina Panorex
17. decembra - vianočné trhy na námestí

Album fotiek








Nemšová - 15. a 16. decembra 2014

Katolícka spojená škola a Nadácia Pro charitas pripravili už 5. ročník "Vianočných tradícii a zvykov". Tak ako po iné roky, aj teraz bolo podujatie veľmi dobre pripravené. Ďakujeme.


Album fotiek



Valašské Meziříčí - 21. a 22. novembra 2014

Zúčastnili sme sa 12. valašského krajkářského a řemeslného trhu. Naozaj príjemné stretnutie nielen so známymi ľudovými remeselníkmi, ale aj s návštevníkmi.

Album fotiek








Bobowa 2.- 5. októbra 2014

Prvé októbrové dni strávili dve členky nášho klubu na 15. ročníku Miedzynarodoweho festiwalu koronki klockowej v Poľsku. Príjemná atmosféra, srdeční hostitelia, milé zahraničné čipkárky z Belgicka, Čiech, Holandska, Chorvátska, Nemecka, Poľska, Ruska
a Slovenska. Na festivale nechýbala ani najstaršia 87 ročná, stále čulá a usmiata "koronczarka" Józefa Mysliwiec. Veľký obdiv vzbudili obrazy Veroniky Dolanskej a Ľubice Tatranskej z Prešova inštalované v kostole sv. Žofie.

Album fotiek




Alžbeta Mrázová - Majsterka ľudovej umeleckej výroby

Naša prvá vedúca klubu paličkovanej čipky pani Mrázová si dňa 6. septembra 2014 prevzala v Bratislave počas podujatia "Dni majstrov ÚĽUV" titul Majsterka ĽUV za zachovávanie
a rozvíjanie mnohopárovej špaňodolinskej čipky a novomestskej čipky. Ocenenie jej právom patrí. Srdečne gratulujeme.



Album fotiek




Čipkované Slovensko - 6. a 7. septembra

V rámci 24. ročníka podujatia Dni majstrov ÚĽUV sa na Radničnom nádvorí stretli čipkárky nielen z bratislavských klubov, ale aj z Brezovej pod Bradlom, Krakovian, Martina, Rajca, Trnavy a Žiliny. Zastúpenie tam mal aj náš klub. Hoci boli dopoludnia upršané, atmosféra bola veľmi príjemná. Čipkárky sú ako jedna rodina.

Album fotiek






Maďarsko - 21. až 24. augusta 2014

Pani Alžbeta Mrázová a Mária Habardová z Bratislavy sa zúčastnili II. medzinárodného festivalu paličkovanej čipky v maďarskom Kecskeméte. Okrem domácich prijali pozvanie aj čipkárky z Čiech, Poľska, Rakúska a Ruska.

Album fotiek







Ľudové umelecké remeslá 2014

Piešťany, Kúpeľný ostrov - 16., 17. a 18. mája
Štrbské Pleso, hotel Patria - 26. a 27. júla
Žilina, Mariánske námestie - 22. a 23. augusta

Album fotiek






Slovensko moravská spolupráca

Bánovce nad Bebravou - 13. júla "Čo by kameňom dohodil",
Milotice - 9. a 10. augusta "Národopisný festival".
V rámci festivalu vystavoval zberateľ Ladislav Lunga niektoré súčasti kroja zo svojej jedinečnej zbierky.

Album fotiek

Album fotiek




Čipkárska nedeľa v Pribyline

V dňoch 1. a 2. augusta sa v skanzéne v Pribyline zišlo 14 čipkárok, aby sa pod vedením skúsených lektoriek Kataríny Búranovej zo Žiliny a Lýdie Pekarikovej z Rajca naučili nakresliť a upaličkovať šperk alebo ručne prišiť okolok k látke. V nedeľu bol nasledovný program:
1. ukážky paličkovania,
2. spomienka na košickú čipkárku Martu Klinkovú,
3. vernisáž výstavy KPČ Grácia zo Žiliny pod názvom "Čipkované radosti".

Album fotiek



17. Krása čipky 1. - 9. júna 2014

Potešili sme sa, že naše práce prišli do Trenčianskych Teplíc obdivovať čipkárky z mnohých klubov na Slovensku. Na vernisáž prišiel čipkár Tibor Kovács až z Maďarska. Časť výstavy bola vyčlenená pre našu jubilantku Máriu Fialovú. Čipka je jej život. Prajeme jej do ďalšieho života veľa šťastia, zdravia a tvorivých síl. "Nech ťa úspech sprevádza na každučkom kroku. Nech paličky klepkajú vždy veselú nôtu. Čipôčky nech krásne tvorí Tvoja zručná ruka, nech návštevník očarený nad jej krásou vzdychá".

Album fotiek

Album fotiek



Tvorivé stretnutie s čipkou - 3. júna 2014

„Čaro tvorby paličkovanej čipky je v prekvapení – autorka nevie do poslednej chvíle, ako bude vyzerať výsledok, pretože paličkujeme zrkadlovo, z rubovej strany,“ prezradila vedúca Klubu paličkovanej čipky z Novej Dubnice Anna Waldeckerová dievčatám, ktoré sa zúčastnili tvorivej dielne - Čipkárka. Zorganizovala ju Mestská knižnica
v Trenčianskych Tepliciach ako sprievodné podujatie výstavy Krása čipky. Záujemkyne
o túto peknú textilnú techniku si vyskúšali navíjanie nití na paličku, naučili sa paličkovať dvojpárový pletenec a veľmi šikovné zvládli aj plátenko.


Album fotiek



Veľkonočné tvorivé dielne - 13. apríl 2014

Nedeľné popoludnie pred veľkonočnými sviatkami ožilo v kine Panorex rôznymi remeselnými technikami: maľovanie a vyškrabávanie vajíčok, pletenie korbáča, keramika a paličkovaná čipka. Pred kinom sa mohli návštevníci občerstviť výrobkami zo salaša, pozrieť výrobu korbáčikov a oštiepkov a deti sa tešili zo živých jahniatok a kozliatok.


Album fotiek






Novoročné stretnutie - 10. január 2014

Opäť je tu čas na príjemné posedenie, zhodnotenie činnosti klubu za minulý rok, ale aj plány a očakávania v novom roku. Privítali sme primátora mesta Ing. Petra Marušinca, prednostku Ing. Silviu Kiačikovú a vedúcu oddelenia kultúry a športu Mgr. Martinu Kacinovú.

Album fotiek